Krist: Pomalá legislativa brání rozvoji komunitní energetiky a působí měřitelné škody

V souvislosti se zvyšováním cen se aktuálně diskutuje o komunitní energetice jako možném řešení situace. Jedno z prvních energetických společenství vzniklo loni v listopadu v Moravskoslezském kraji. O jeho fungování i překážkách a přínosech komunitní energetiky čtěte v rozhovoru s předsedou MAS Opavsko a členem výboru společenství Enerkom Jiřím Kristem.

Rozhovor přinášíme v rámci cyklu Bold Future, ve kterém se zaměřujeme na oblast moderní energetiky, zelené investice a udržitelné stavitelství. Více se dočtete i v našem e-booku

Jak můžou projekty komunitní energetiky řešit aktuální zvyšování cen energie?

Každý trh bez konkurence spěje k růstu cen a vzniku monopolu nebo oligopolu. Podporou komunitní energetiky a decentralizace - i demokratizace - energetiky přispějeme k tomu, že bude na energetickém trhu větší konkurence. Na přednáškách někdy říkám, že kdyby mrkev stála 150 korun, tak jí nikdo nebude kupovat a raději si mrkev sám zasadí. U energie je to stejné. Ceny začínají být neúnosné, nejsme ochotni je platit a můžeme si vyrábět tu komoditu sami. Samozřejmě další a neméně důležité jsou důvody klimatické i prodemokratické. 

Je o projekty komunitní energetiky vzhledem k nynější situaci větší zájem?

Ano, rozhodně. Zájem je velký a dále sílí s každou zprávou o vývoji vývoj cen energií. Nejčastěji se hovoří o elektřině a plynu a samozřejmě je to sezónní záležitost, protože nadcházející léto přispívá k tomu, že ceny stagnují. Ale víme, že přijde podzim, začne topná sezóna a zase půjdou nahoru. Nemělo by nás tedy uklidnit, že momentálně jde elektřina dolů.

Stál jste u vzniku energetického společenství Enerkom. Jak komunita funguje?

Enerkom vznikl loni v listopadu i proto, že se to téma začalo objevovat ve veřejném prostoru ve spojitosti s Modernizačním fondem i směrnicemi Evropské komise. My jsme se v tom našli, takže od té doby MAS začínají tuto myšlenku intenzivně podporovat. A nepřijde nám to tak úplně jiné než to, co jsme dělali dosud třeba v regionální produkci potravin. Filozofie je stejná: Co si můžu udělat v regionu sám, to si udělám. Jestli je to sýr a nebo elektřina, je v zásadě jedno. 

Při zakládání společenství jste čelili složité administrativě. Jaké překážky jste dále museli překonávat?

V ČR překážky dobře popisuje Unie komunitní energetiky. Klíčové je, že ani po tolika letech nemáme odpovídající legislativu, především energetický zákon, který by umožňoval sdílení vyrobené energie mezi prosumery. A to způsobuje měřitelné škody. Sice máme v podpůrných fondech zhruba 400 miliard a chceme je utratit, ale když třeba obec předloží projekt na střechu, na které by mohla být instalovaná 30 kW elektrárna, nakonec se na ni nainstaluje pouze 5 kW. Je to proto, že budova nemá dostatečnou vlastní spotřebu, kterou dotační titul požaduje. To je pak čistá škoda, způsobená pomalým legislativním postupem a já lidem, kteří jsou za to zodpovědní, od 24. února říkám v uvozovkách ruští agenti. Protože jestli posíláme do Ruska 100 miliard ročně za energetické suroviny a v Rusku se za ně nakupují náboje a zbraně, kterými vraždí lidi, tak se na tom podílíme. 

Zmínil jste Unii komunitní energetiky. Může urychlit rozšíření povědomí o komunitní energetice a usnadnit realizaci projektů?

Určitě ano, proto byla založena a plní tuto roli podle mého soudu velmi dobře. Je to správný lobbismus, správná koordinace a správné propojování subjektů. Utváří se pevný bod v tématu komunitní energetiky, ke kterému můžou ostatní směřovat, pokud potřebují informace nebo se potřebuji propojit s ostatními.

Jaké máte plány v rámci Enerkomu do budoucna?

Musíme začít propojovat existující zdroje OZE smlouvami a řešit odbyt proudu a současně musíme stavět nové zdroje. Loni k nám přistoupilo město Opava a MAS Hrubý Jeseník a díky tomu máme 155 tisíc obyvatel. To znamená potenciál nových členů, nové firmy, nové obce a tisíce domů a bytů. Musíme takový nárůst vstřebat, protože zatím nemáme žádné zdroje ani zaměstnance. Potřebujeme dotáhnout administrativu a sehnat peníze na 3-5 zaměstnanců, abychom tak velké území byli schopni obsloužit. Také chceme mít k roku 2030 v našem území minimálně 1 kilowatt na občana v režimu komunitní energetiky. Je toho hodně, ale nejsme na to sami. Není to o jediném spolku, hodně nám pomáhá Frank Bold, Hnutí Duha a další.

Kam by se podle Vás měla ubírat komunitní energetika v Česku?

Tam, kde byla v Německu nebo v Belgii před 10 lety. Aby fungovala. Aby se z pojmu stal subjekt, který reálně funguje a aby se v tabulkách začaly objevovat reálná procenta energie, která komunitně vyrobíme, což by mělo být 20 %.


Uvažujete o projektu komunitní energetiky?

Probereme Vaši situaci a navrhneme pro Vás nejvhodnější provozní model.

Obraťte se na nás

Ozvěte se nám. Jsme Váš partner pro správná rozhodnutí

Poskytnete nám základní informace

Stačí stručně popsat situaci, kterou právě řešíte, vyplnit kontaktní údaje a odeslat formulář níže.

Dohodneme si podmínky spolupráce

Zavoláme Vám, nebo se ozveme e-mailem, probereme detaily možné spolupráce a připravíme nabídku.

Pustíme se do práce

Pokud se rozhodnete využít našich služeb, uděláme vše pro úspěšné vyřešení vašeho případu.

S čím potřebujete pomoci*

Vaše jméno a příjmení*

Váš telefon*

Ulice a č.p., město*

Váš e-mail*

Poptávám placenou právní službu a potvrzuji, že souhlasím s podmínkami poskytování právních služeb

Přečtěte si, jak nakládáme s osobními údaji zde.