Energetická řešení v developerských projektech mají velký ekonomický potenciál

K otázce řešení energetiky v developerských projektech dnes investory motivuje vedle nutných úspor také vyvíjející se evropská legislativa a větší požadavky na kvalitu budov a také začínající transformace energetického trhu. Tradiční rozdělení rolí mezi výrobce, distributora a spotřebitele se rozplývá a nabízí developerům příležitost k novým řešením energetiky v projektech. Svůj pohled na energetiku představili na konferenci Bold Future energetici z praxe i developeři, kteří už v této oblasti podnikají.

V efektivním využívání energetických řešení, ať už jde o osazení střech solárními panely nebo využívání tepla, je zatím úzkým hrdlem chybějící legislativa. „Problematický je také nedostatek služeb, které by umožnily developerovi, jako podnikateli, který nepotřebuje zkoumat zákonitosti energetického trhu do hloubky, rychle aplikovat konkrétní provozní a obchodní modely. Čistě ekonomicky je však nutné konstatovat, že řešit energetiku v developmentu začíná dávat velký smysl,” uvedl expert na energetiku Jan Šrytr z Frank Bold Energy

Nastavování těchto modelů je prozatím složité a složité to zůstane, dokud se nezmění legislativa. Předpisem, který může situaci zásadně proměnit, je evropská směrnice o energetické náročnosti budov (Energy performance of buildings directive). Její čtvrtá novela se totiž kromě nových projektů dramaticky dotkne především hlubokých renovací a fondů stávajících budov. U novostaveb potom zavádí pojem zero-emission building, podle něhož by měly být bezemisní budovy ve veřejné správě v roce 2027 a v soukromém vlastnictví v roce 2030.

I přes některé překážky už nyní existují developerské projekty, pro něž je vlastní energetické řešení zajímavou investicí. Developerská firma NOHO včlenila energetiku jak do projektu Cihlovka, tak do plánovaného projektu Sousedství, který na Cihlovku navazuje. “Kromě fotovoltaiky a tepelných čerpadel plánujeme mít také vlastní trafostanici. Jako nejzásadnější vnímám provoz - tam počítáme s energetickým společenstvím. Nechceme ho zaměřovat výhradně na energetiku, ale využít ho i na efektivní správu celé lokality,” přiblížil zakladatel NOHO Tomáš Vrbický.


Projekt Cihlovka, NOHO

Spolu s legislativními změnami přináší rozsáhlá transformace energetického trhu také mnoho investičních příležitostí. “Z mého pohledu se dnes už dnes energetika v podstatě znamená zelené investice, protože právě v energetice by měly být výhradě zelené. Tyto investice vnímám jako stabilní, odolné vůči krizím a s vlastní ekonomickou výkonností, která je vyšší než u tradičních fondů. V neposlední řadě ve světě roste zájem investorů o tyto investice i v kontextu aktuálního dění, protože si uvědomují jejich strategický význam,” uvedl ředitel společnosti EFG Tomáš Voltr.

Energetická řešení pronikají v souvislosti s aktuální situací do developmentu čím dál více. Jako nejefektivnější se přitom ukazuje vzájemné propojování jednotlivých částí trhu ať už se jedná o výrobu a distribuci tepla, elektřiny nebo elektromobilitu. “Základ všeho tkví v tom, že musíme co nejvíce energie vyrábět přímo v místě. Pokud ji vyrobíme, tak s ní co nejlépe  hospodařit a využít ji přímo na místě. Právě tento přístup ušetří obrovské množství prostředků. Jenom ztráty v distribuci jsou okolo 30 %. V těchto případech potom má decentralizace energetiky svůj význam,” komentoval business developer Lukáš Javorský z Lehotsky Capital.


Jsme experti na energetická řešení v developerských projektech. V žebříčku Právnická firma roku 2022 jsme se v oblasti energetiky stali velmi doporučovanou advokátní kanceláří.

Obraťte se na nás

Ozvěte se nám. Jsme Váš partner pro správná rozhodnutí

Poskytnete nám základní informace

Stačí stručně popsat situaci, kterou právě řešíte, vyplnit kontaktní údaje a odeslat formulář níže.

Dohodneme si podmínky spolupráce

Zavoláme Vám, nebo se ozveme e-mailem, probereme detaily možné spolupráce a připravíme nabídku.

Pustíme se do práce

Pokud se rozhodnete využít našich služeb, uděláme vše pro úspěšné vyřešení vašeho případu.

S čím potřebujete pomoci*

Vaše jméno a příjmení*

Váš telefon*

Ulice a č.p., město*

Váš e-mail*

Poptávám placenou právní službu a potvrzuji, že souhlasím s podmínkami poskytování právních služeb

Přečtěte si, jak nakládáme s osobními údaji zde.