Domácnosti v bytových domech budou vyrábět a sdílet elektřinu od 1. ledna snadněji

Vyrábět a spotřebovávat vlastní elektřinu mohou od 1. ledna 2023 nově přímo obyvatelé bytů. Snazší distribuci elektřiny v rámci bytových domů umožňuje novela vyhlášky o pravidlech trhu s elektřinou, kterou schválil Energetický regulační úřad (ERÚ) začátkem loňského prosince. Zapojení do komunity v bytovém domě je dobrovolné.

Dosud mohly bytové domy využívat elektřinu, např. z fotovoltaických panelů na střeše, pouze pro společné prostory, nebo sdružit všechny byty do jednoho odběrného místa. Při takovém sdružení odběrných míst ale zákazníci přicházeli například o možnost zvolit si rozdílné dodavatele elektřiny. Podle aktuální vyhlášky ERÚ mohou nyní bytové domy s jedním vchodem sdílet elektřinu do všech bytů, které o to budou mít zájem.

„Novela vyhlášky ERÚ je prvním krokem ke komunitní energetice, na kterou v Česku čekáme už pár let. Obyvatelům bytových domů konečně poskytne příležitost proaktivně řešit svou výrobu a spotřebu elektřiny. Nyní je důležité, aby Parlament urychleně schválil i novelu energetického zákona, která posune hranici pro licenci na výrobu elektřiny z 10 kW na 50 kW,” říká právnička Frank Bold Eliška Beranová.

Jak sdílení elektřiny funguje? 

Obyvatelé, kteří se zapojí do společné výroby a spotřeby, si rozdělí vyrobenou elektřinu podle tzv. alokačního klíče, který určí konkrétní podíly, na něž mají obyvatelé nárok. Pokud jí elektrárna nevyrobí dostatek, budou domácnosti i celý bytový dům odebírat nadále energii z veřejné distribuční sítě

Aby bylo možné elektřinu vyúčtovat, je nutné nechat si od provozovatele distribuční soustavy nainstalovat průběhové měření typu B. Náklady na tuto instalaci hradí provozovatel. Stejně tak zodpovídá za výpočty, sběr a zpracování dat. Lidé zapojení do sdílení v bytovém domě díky tomu uvidí, kolik vlastní výrobou ušetřili na spotřebě elektřiny ze sítě.

Rok 2023 v komunitní energetice

Budoucnost sdílení energie v České republice ovlivní také další dvě projednávané novely (tzv. Lex OZE I a Lex OZE II), které se týkají decentralizace výroby elektřiny. 

První z nich už prošla třetím čtením v Poslanecké sněmovně. Tato novela mění hodnotu instalovaného výkonu, od které je nutné mít licenci na výrobu elektřiny, a to z původních 10 na 50 kW. To zhruba odpovídá instalovanému výkonu fotovoltaické elektrárny na větším bytovém domě. Dále pak na stejnou hodnotu zvyšuje i hranici, od které je nutné prokazovat odbornou způsobilost

Druhá novela se vztahuje ke komunitní energetice, která umožní rozšíření sdílení mezi více bytovými domy a dalšími subjekty – ať už malými podniky, obecními budovami nebo rodinnými domy.


Jsme experti na energetické právo

Pro projekty obnovitelné zdroje energie Vám rádi poskytneme konzultaci, ať už se jedná o povolovací proces, licenční řízení či sdílení energie.

Obraťte se na nás

Ozvěte se nám. Jsme Váš partner pro správná rozhodnutí

Poskytnete nám základní informace

Stačí stručně popsat situaci, kterou právě řešíte, vyplnit kontaktní údaje a odeslat formulář níže.

Dohodneme si podmínky spolupráce

Zavoláme Vám, nebo se ozveme e-mailem, probereme detaily možné spolupráce a připravíme nabídku.

Pustíme se do práce

Pokud se rozhodnete využít našich služeb, uděláme vše pro úspěšné vyřešení vašeho případu.

S čím potřebujete pomoci*

Vaše jméno a příjmení*

Váš telefon*

Ulice a č.p., město*

Váš e-mail*

Poptávám placenou právní službu a potvrzuji, že souhlasím s podmínkami poskytování právních služeb

Přečtěte si, jak nakládáme s osobními údaji zde.