Expertně pomáháme v Trojanovicích. Projekt Cérka nahradí těžní věže a propojí bydlení, podnikání i moderní energetiku

Směrem k chytrému využití nikdy nevyužívaného dolu Frenštát se vydávají Trojanovice v Moravskoslezském kraji. Symbolem historicky plánované těžby jsou těžní věže, které se u obce tyčí. Prvním krokem k proměně lokality tedy byly snahy o jejich odstranění, o které začali místní usilovat před zhruba dvanácti lety. S postupnými kroky Trojanovicím naší právní expertízou pomáháme.

Před dvěma lety se v Moravskoslezském kraji začaly intenzivně řešit strategie postupného přechodu od uhlí k bezuhelné energetice. Právě tehdy Trojanovice přišly s projektem Cérka. Na předprojektovou fázi, která začala v roce 2022, navázala od ledna 2023 projektová příprava. S realizací projektu se počítá v letech 2025-2027. Aby k tomu však mohlo dojít, bylo nejprve nutné vyřešit vlastnictví pozemků bývalého dolu. Od těžební společnosti OKD je získal do správy státní podnik Diamo, který měl za úkol důl Frenštát zasypat a sanovat.

Na transformaci a využití lokality se však Trojanovice chtěly aktivně podílet. Spolu s kanceláří Frank Bold Advokáti proto začaly se státním podnikem vyjednávat o možnostech převodu pozemků obci. „Hlavním argumentem, který tento cíl podporoval, byl existující  veřejný zájem na tom, aby státní podnik takový krok podstoupil. Usilovali jsme i proto o to, aby byl převod bezúplatný,” komentuje advokát Martin Kornel z kanceláře Frank Bold Advokáti

Dlouhá a složitá jednání mezi státním podnikem a obcí Trojanovice, kterou jsme zastupovali, dospěla k úspěšnému konci v únoru 2023. Obě strany spolu uzavřely smlouvu o smlouvě budoucí, která nastavuje takový mechanismus, díky kterému by v budoucnu mohlo dojít k částečně bezúplatnému a částečně úplatnému převodu pozemků Trojanovicím. Cílem smlouvy tak mimo jiné bylo nastavit postup a spolupráci obou stran před tím, než bude možné budoucí smlouvy uzavřít. Jsme rádi, že jsme mohli stát u počátku unikátního projektu smart lokality Cérka.

Co u Trojanovic vznikne? Chytrá Cérka

Projekt Cérka si dává za cíl skloubit přírodu s inovativními technologiemi tzv. chytrého venkova. Dosavadní brownfield se promění v místo pro bydlení, práci, komerční výstavbu i aktivní trávení volného času kombinující ekonomicky i ekologicky udržitelné přístupy. Součástí projektu bude i doplnění zatím chybějící infrastruktury včetně cyklostezek. 

„V Beskydech máme dlouhou historii komunit, kdy si lidé stavěli sami horské chaty, elektrárny i první sedačkovou lanovku. Na toto dědictví navazujeme projektem Cérka. Jedná se o velmi komplexní udržitelnou lokalitu, která bude zahrnovat participativní dostupné bydlení, komunitní energetiku, digitální technologie a lepší mobilitu. Vznikne komunita, která propojí své obyvatele v soběstačný a sebevědomý celek,” říká starosta Trojanovic Jiří Novotný.


Potřebujete právní servis pro Váš chystaný projekt?

Za využití naší právní expertízy s Vámi situaci probereme a navrhneme možná řešení. Zajistíme převod potřebných pozemků a nastavíme pro Vás kvalitní smlouvy pro realizaci i provoz projektu.

Obraťte se na nás

Ozvěte se nám. Jsme Váš partner pro správná rozhodnutí

Poskytnete nám základní informace

Stačí stručně popsat situaci, kterou právě řešíte, vyplnit kontaktní údaje a odeslat formulář níže.

Dohodneme si podmínky spolupráce

Zavoláme Vám, nebo se ozveme e-mailem, probereme detaily možné spolupráce a připravíme nabídku.

Pustíme se do práce

Pokud se rozhodnete využít našich služeb, uděláme vše pro úspěšné vyřešení vašeho případu.

S čím potřebujete pomoci*

Vaše jméno a příjmení*

Váš telefon*

Ulice a č.p., město*

Váš e-mail*

Poptávám placenou právní službu a potvrzuji, že souhlasím s podmínkami poskytování právních služeb

Přečtěte si, jak nakládáme s osobními údaji zde.