Podařilo se nám prosadit pozitivní změny do územního plánu Albrechtic. Ocení je obyvatelé i investoři

Nový územní plán Albrechtic u Českého Těšína jasně rozlišuje mezi lehkým a těžkým průmyslem. Díky změnám, které navrhli Frank Bold Advokáti, se místní už nemusí obávat, že se jim přímo za domy rozvine nekontrolovatelná průmyslová výroba.

Právě to totiž původní územní plán obce s příliš obecnými formulacemi teoreticky umožňoval. V dokumentu chybělo jasné vymezení lehkého a těžkého průmyslu nebo omezení přípustného využití ploch průmyslové výroby. Pro obyvatele Albrechtic, kteří se na nás obrátili, jsme proto zpracovali návrh na změnu. 

Autor fotografie: Algira Grášková

Vedení obce nakonec části našich námitek vyhovělo. „Za nejpodstatnější změnu považujeme především doplnění definice lehkého a těžkého průmyslu a jednoznačné rozlišení mezi nimi. Díky tomu bude nyní jasné, co v ploše průmyslové výroby může vzniknout, když je na ní povolen "lehký průmysl"," uvedla advokátka Sandra Podskalská z kanceláře Frank Bold Advokáti, která návrh na změnu územního plánu vypracovala.

Další námi navrhovaná omezení obec vyřešila vyškrtnutím recyklačních linek z přípustného využití ploch průmyslové výroby. Jedním z důvodů, proč obyvatelé o změny v územním plánu usilovali, byl totiž původně plánovaný příchod firmy recyklující a produkující plastový granulát, což u části místních vzbuzovalo obavy ze znečištění ovzduší. Omezující limity nicméně stále chybí. 

„Jsme rádi, že se alespoň tyto změny podařilo do nového územního plánu dostat. Ulevilo se nám, napravování "chyb" úředníků nás stálo nemalé úsilí i finance. Je smutné, že občan musí bojovat proti úřadům, které mu mají pomáhat. Proto děkujeme Frank Bold Advokátům, že pomohli plán zpřesnit a my tak máme alespoň nějaké záruky toho, jaká výroba (ne)může nedaleko našich domovů v budoucnu vzniknout,“ říká obyvatelka Albrechtic Markéta Hrbáčová, která o změny společně s dalšími usilovala.

Jasněji nastavené podmínky v územním plánu ale nemusí být výhodou jenom pro místní, ale také pro potenciální investory, kterým zpřesněný územní plán může v budoucnu usnadnit podnikání v obci.


Řešíte problém s nevyhovujícím územním plánem?

Provedeme Vás kteroukoliv fází přípravy nebo změny územního plánu tak, abychom Vám pomohli připravit kvalitní územní plán pro obec a její občany.

Obraťte se na nás

Ozvěte se nám. Jsme Váš partner pro správná rozhodnutí

Poskytnete nám základní informace

Stačí stručně popsat situaci, kterou právě řešíte, vyplnit kontaktní údaje a odeslat formulář níže.

Dohodneme si podmínky spolupráce

Zavoláme Vám, nebo se ozveme e-mailem, probereme detaily možné spolupráce a připravíme nabídku.

Pustíme se do práce

Pokud se rozhodnete využít našich služeb, uděláme vše pro úspěšné vyřešení vašeho případu.

S čím potřebujete pomoci*

Vaše jméno a příjmení*

Váš telefon*

Ulice a č.p., město*

Váš e-mail*

Poptávám placenou právní službu a potvrzuji, že souhlasím s podmínkami poskytování právních služeb

Přečtěte si, jak nakládáme s osobními údaji zde.