Pro skupinu EFG jsme připravili emisi zelených dluhopisů v hodnotě 350 milionů korun a 15 milionů euro

Mezi významné české i světové společnosti se tento týden zařadil náš klient, česká investiční skupina Energy financial group (EFG). Pro její dceřinou společnost EFG Acquisitions & development jsme ve Frank Bold Advokáti připravili emisi zelených dluhopisů v hodnotě 350 milionů korun a 15 milionů euro.  

Cenné papíry odpovídají rámci pro zelené dluhopisy Green Bond Principles, a investorům tak umožní levnější financování s dlouhodobou návratností a garanci udržitelných investic. Částečně jsou také v souladu se vznikajícím nařízením o evropských zelených dluhopisech, jehož schválení se očekává. 

Specificky zaměřené dluhopisy cílí ve velké míře na udržitelné projekty z oblasti ochrany životního prostředí, například zmírňování změny klimatu, přechod k oběhovému hospodářství, omezování znečištění nebo ochrany ekosystémů. 

„Pro finanční instituce už je aktuálně platné nařízení zveřejňování informací o udržitelném financování, které má za cíl potírat greenwashing, a podle kterého musí informovat o svém portfoliu a jeho vztahu k udržitelnosti. I proto lze předpokládat, že se zájem o tento typ cenných papírů bude zvyšovat,” vysvětluje konzultantka ESG reportingů Olga Kurda z Frank Bold Advisory

Podle dostupných mezinárodních i EU standardů jsme pro EFG připravili celkový rámec financování, emisní podmínky i související dokumentaci pro celou emisi zelených dluhopisů.  

Prostřednictvím tohoto typu cenných papírů je možné typicky financovat obnovitelné zdroje energie. To je i případ EFG, která plánuje využít prostředky z dluhopisů na akvizice a modernizace bioplynových stanic, což jsou aktivity, které v budoucnu budou odpovídat i další evropské legislativě, konkrétně taxonomii udržitelných aktivit.

Zdroj: www.efg-holding.cz

Vydávání zelených dluhopisů podle mezinárodních standardů je trendem několik posledních let, a to jak na evropské, tak celosvětové úrovni. Udržitelnost projektu je pro investory navíc levnější. Zaručuje jim totiž dlouhodobou návratnost vynaložených financí, což umožňuje emitentovi nabídnout nižší úrok. 

„Investoři si potřebu transformace současné ekonomiky dobře uvědomují. K tomu se přidávají i politická rozhodnutí na národní i nadnárodní úrovni. Také pro nás je důležité, aby byly aktivity společnosti, do kterých bude možné investovat, ekologicky i ekonomicky smysluplné. Ke spojování finanční a nefinanční udržitelnosti vybízí i evropské nařízení SFDR nebo směrnice CSRD, které postupně mění evropský trh. Vydáním zelených dluhopisů chceme jít tomuto trendu naproti,” říká výkonný ředitel EFG Tomáš Voltr.


Zvažujete emisi zelených dluhopisů?

Zajistíme vám celou emisi včetně certifikace i její komunikaci. Spolupráce bude vycházet ze zcela aktuálních znění legislativních návrhů k zeleným dluhopisům a odborných doporučení díky naší účasti na legislativním procesu.

Více o našich službách

Obraťte se na nás

Ozvěte se nám. Jsme Váš partner pro správná rozhodnutí

Poskytnete nám základní informace

Stačí stručně popsat situaci, kterou právě řešíte, vyplnit kontaktní údaje a odeslat formulář níže.

Dohodneme si podmínky spolupráce

Zavoláme Vám, nebo se ozveme e-mailem, probereme detaily možné spolupráce a připravíme nabídku.

Pustíme se do práce

Pokud se rozhodnete využít našich služeb, uděláme vše pro úspěšné vyřešení vašeho případu.

S čím potřebujete pomoci*

Vaše jméno a příjmení*

Váš telefon*

Ulice a č.p., město*

Váš e-mail*

Poptávám placenou právní službu a potvrzuji, že souhlasím s podmínkami poskytování právních služeb

Přečtěte si, jak nakládáme s osobními údaji zde.