Jak nenaletět při instalaci FVE? Výběrem na základě kvality

Solární elektrárny zažívají v posledních letech v České republice znovu boom. O jejich instalaci na svoje střechy mají zájem kraje, města, firmy i obyvatelé domácností. Vedou je k tomu především značné úspory za dodávky energií, které vlastní energetický zdroj přináší. S velkým zájmem o FVE ale přišly i problémy, které ukazují, jak je zásadní správný výběr instalační firmy a kvalitní zasmluvnění. Pokud si jím nejste jistí, obraťte se na experty na energetické právo z naší kanceláře Frank Bold Advokáti.

Podle aktuálního článku Hospodářských novin skončily bez peněz i funkční solární elektrárny na střeše zákazníci, kteří vsadili na společnost Alpha Solar. Ta lákala zájemce na investici do fotovoltaiky díky dotačnímu programu Nová zelená úsporám Light. Společnost je ale nyní v insolvenci a její zákazníci tak o peníze přijdou.

Podobný příběh se přitom odehrál už letos na jaře, kdy zkrachoval Energetický holding Malina. Jeho zákazníci firmě zaplatili statisíce korun, ale instalace a zprovoznění solárních panelů se nedočkali ani po uplynutí maximální lhůty. Aby bylo možné se v podobných situacích účinně bránit, je třeba mít uzavřenou kvalitní smlouvu s dodavatelem panelů a instalační firmou, která bude upravovat:

  • podmínky zpracování technické studie instalace nebo projektu, 

  • zajištění připojení FVE a potřebné stanovisko provozovatele distribuční soustavy k technickým podmínkám připojení,

  • zajištění potřebných stanovisek i v případech, ve kterých nebude třeba stavební povolení, zejména aktualizaci požárně - bezpečnostního řešení, výchozí revizní zprávu,

  • podmínky a okolnosti uvedení FVE do provozu, 

  • servisní podmínky, 

  • záruční podmínky, 

  • efektivní zajištění plnění dodavatele v průběhu realizace a současně po záruční dobu,

  • poskytnutí přístupu ke vzdálenému monitoringu výkonu a souvisejícím statistikám FVE a další aspekty.


Chystáte se k realizaci FVE?

S ohledem na podmínky a konkrétní výběr budovy Vám pomůžeme nastavit podmínky pro výběr dodavatele, výběrové nebo zadávací řízení a připravíme zadávací podmínky.

Obraťte se na nás


Pokud už lidé mají solární elektrárnu úspěšně nainstalovanou, čelí často také technickým závadám na různých součástkách. Taková situace využití solární elektrárny značně prodraží, především potom samosprávám, které se pro jejich instalaci rozhodnou v rámci komunálního řešení energetiky. Řešením, jak v jejich případě problémům předejít, je zadávat veřejné zakázky na instalaci komunální FVE na kvalitu.

„Zásadní je při výběru vhodného dodavatele fotovoltaických elektráren nastavení podmínek zadávacího nebo výběrového řízení tak, aby byla důležitým aspektem dodání především kvalita. Vedle přípravy podmínek řízení zajišťujeme klientům také výběr dodavatele podle dohodnutých kritérií a odsouhlaseného postupu či případně reklamaci vad dodání,” uvedla Anna Francová, partnerka a vedoucí advokátka ve Frank Bold Advokáti.


Nenaleťte, výběrové nebo zadávací řízení s námi snadno zvládnete 

Ve Frank Bold se zaměřujeme na mix práva veřejných zakázek, stavebního a energetického práva. Dlouhodobě se specializujeme na optimální úpravu tzv. komunální a komunitní energetiky. Máme unikátní know-how a umíme pro vás připravit tendr, kde budete přesně vědět, co vybíráte. Takové řízení se navíc neomezuje jen na netechnická kritéria.

Ozvěte se nám

Více o komunitní a komunální energetice

Ozvěte se nám. Jsme Váš partner pro správná rozhodnutí

Poskytnete nám základní informace

Stačí stručně popsat situaci, kterou právě řešíte, vyplnit kontaktní údaje a odeslat formulář níže.

Dohodneme si podmínky spolupráce

Zavoláme Vám, nebo se ozveme e-mailem, probereme detaily možné spolupráce a připravíme nabídku.

Pustíme se do práce

Pokud se rozhodnete využít našich služeb, uděláme vše pro úspěšné vyřešení vašeho případu.

S čím potřebujete pomoci*

Vaše jméno a příjmení*

Váš telefon*

Ulice a č.p., město*

Váš e-mail*

Poptávám placenou právní službu a potvrzuji, že souhlasím s podmínkami poskytování právních služeb

Přečtěte si, jak nakládáme s osobními údaji zde.