Nezákonné ochranné pásmo vojenského radaru finálně zrušeno. Padla další překážka pro větrné elektrárny na Ústecku

Ochranné pásmo vojenského radaru v Hrušovanech v Ústeckém kraji, které dlouhodobě bránilo povolení chystaného větrného parku, tento týden definitivně zrušil Nejvyšší správní soud. Potvrdil tak rozhodnutí Městského soudu v Praze z loňského září, podle něhož bylo ochranné pásmo radaru vyhlášené Ministerstvem obrany nezákonné. Případ u soudů úspěšně zastupovala kancelář Frank Bold Advokáti.

Pásmo s poloměrem 30 km okolo vojenského radaru v Hrušovanech vyhlásilo Ministerstvo obrany v roce 2021. Zasahovalo přitom do území, kde už větrné elektrárny fungovaly, a také do lokalit, kde měly vznikat nové projekty. Podle rozsudku Městského soudu v Praze z roku 2022 ale ministerstvo vznik ochranného pásma vůbec neodůvodnilo, a proto ho zrušil. Proti tomu podalo Ministerstvo obrany kasační stížnost, kterou nyní Nejvyšší správní soud zamítl a potvrdil argumentaci Městského soudu.

„Soud ministerstvu vytknul, že neuvedlo žádné konkrétní důvody, proč by mělo být ochranné  pásmo pro větrné elektrárny tak rozsáhlé. Takové důvody přitom nemůže ministerstvo případně ani utajovat, protože by pak soudy nemohly přezkoumat, zda se nejedná o nezákonnou libovůli ministerstva,” uvádí Jiří Nezhyba, advokát a partner kanceláře Frank Bold Advokáti, který u soudu žalobce zastupoval. 

„V právním státě prostě není akceptovatelné, aby v zájmových územích a ochranných pásmech kolem vojenských zařízení ministerstvo obrany paušálně bránilo výstavbě větrných elektráren. Máme za to, že existují způsoby, jak veřejné zájmy na zajištění obrany a bezpečnosti státu a na podpoře obnovitelných zdrojů racionalizovat a skloubit," dodává. 

Obnovitelné zdroje energie (OZE) včetně větrných elektráren, kterým se Frank Bold Advokáti dlouhodobě expertně věnují, jsou jedním z řešení energetické krize. Už loni v květnu vydala Evropská komise doporučení k urychlení povolování projektů OZE, v němž vyzývá členské státy, ke snížení počtu „vyloučených zón”, kde OZE stát nesmí, na nezbytné minimum. Tento požadavek se týká také ochranných pásem vojenských zařízení. 

Navzdory tomu je plánů na výstavbu nových větrných elektráren v České republice zatím minimum. V Ústeckém kraji proběhla výstavba takové elektrárny naposledy před zhruba deseti lety. 


Plánujete realizaci větrné elektrárny?

Prověříme vhodnost vybrané lokality pro umístění elektrárny a případně připravíme návrh na změnu územního plánu. Rádi sepíšeme a pomůžeme vyjednat smlouvu o spolupráci s obcí, v jejímž území má být projekt umístěn. Zajistíme pro Vás právní podporu během povolovacích řízení.

Obraťte se na nás

Ozvěte se nám. Jsme Váš partner pro správná rozhodnutí

Poskytnete nám základní informace

Stačí stručně popsat situaci, kterou právě řešíte, vyplnit kontaktní údaje a odeslat formulář níže.

Dohodneme si podmínky spolupráce

Zavoláme Vám, nebo se ozveme e-mailem, probereme detaily možné spolupráce a připravíme nabídku.

Pustíme se do práce

Pokud se rozhodnete využít našich služeb, uděláme vše pro úspěšné vyřešení vašeho případu.

S čím potřebujete pomoci*

Vaše jméno a příjmení*

Váš telefon*

Ulice a č.p., město*

Váš e-mail*

Poptávám placenou právní službu a potvrzuji, že souhlasím s podmínkami poskytování právních služeb

Přečtěte si, jak nakládáme s osobními údaji zde.