Soud díky argumentům Frank Bold Advokátů zrušil regulaci větrných elektráren v Ústeckém kraji

Nejvyšší správní soud svým rozsudkem minulý týden zrušil regulaci větrných elektráren v Zásadách územního rozvoje Ústeckého kraje. Znamená to, že v Ústeckém kraji již není žádná územní regulace bránící rozvoji větrné energetiky. Rozsudek je pravomocný a je klíčový nejen pro firmy, které v kraji plánují výstavbu větrných elektráren, ale také pro ty, které chystají modernizaci těch stávajících, i tu totiž krajská regulace neumožňovala. Zájem na rozvoji větrné energetiky měly i některé obce, které Ústecký kraj společně s firmami žalovaly.  

„Nejvyšší správní soud potvrdil naši argumentaci, že kraj nemůže plošně zakázat výstavbu větrných elektráren s odkazem na veřejný zájem ochrany kulturně-historických hodnot, ale musí také vzít v úvahu veřejný zájem na výrobě obnovitelných zdrojů energie a nahrazení výroby z fosilních paliv," uvedl Jiří Nezhyba, advokát a partner v kanceláři Frank Bold Advokáti, která žalobce zastupovala. „Rozhodnutí je dobrou zprávou pro rozvoj větrné energetiky v České republice, která je v rámci transformace tuzemské energetiky klíčovým doplňkem k dalším obnovitelným zdrojům energie," doplnil.

Více o rozhodnutí soudu můžete číst v článku na webu České televize

Náš tým právníků uspěl v minulosti uspěl již v pěti dalších případech, kdy kraje nezákonně omezovaly rozvoj větrné energetiky, a zrušil příslušné části zásad územního rozvoje krajů Vysočina (2009), Plzeňského (2010), Moravskoslezského (2011), Karlovarského kraje (2012) a jednou už také v Ústeckém kraji (2014).


Chystáte se budovat větrnou elektrárnu (VTE) a potřebujete řešit změnu územního plánu obce nebo Zásad územního rozvoje kraje?

Díky rozsáhlým zkušenostem budeme na odborné úrovni komunikovat s úřadem územního plánování, případně zajistíme tzv. létajícího pořizovatele, který je zpravidla schopen rychlejšího a jednoduššího pořízení změny ÚP než úřady.

Umíme řešit nesouhlasná stanoviska dotčených orgánů, zajistit vyvolání dohodovacího řízení nebo řešení rozporů. Připravíme procesně bezchybnou změnu, u které eliminujeme riziko, že ji soud zpětně zruší jako nezákonnou.

Obraťte se na nás 

Co pro Vás uděláme

Ozvěte se nám. Jsme Váš partner pro správná rozhodnutí

Poskytnete nám základní informace

Stačí stručně popsat situaci, kterou právě řešíte, vyplnit kontaktní údaje a odeslat formulář níže.

Dohodneme si podmínky spolupráce

Zavoláme Vám, nebo se ozveme e-mailem, probereme detaily možné spolupráce a připravíme nabídku.

Pustíme se do práce

Pokud se rozhodnete využít našich služeb, uděláme vše pro úspěšné vyřešení vašeho případu.

S čím potřebujete pomoci*

Vaše jméno a příjmení*

Váš telefon*

Ulice a č.p., město*

Váš e-mail*

Poptávám placenou právní službu a potvrzuji, že souhlasím s podmínkami poskytování právních služeb

Přečtěte si, jak nakládáme s osobními údaji zde.