Frank Bold Advokáti uhájili stavební uzávěru v Sobíškách. Soud potvrdil ochranu obce před výstavbou biofarmy

Pro vyhlášení stavební uzávěry se rozhodla obec Sobíšky v Olomouckém kraji kvůli plánu investora na výstavbu biofarmy pro chov nosnic. Tento záměr byl ale v rozporu s cíli dalšího rozvoje území obce a zvedl se proti němu také odpor obyvatel. Obec proto vyhlásila místní referendum.

Z referenda jasně vyplynulo, že obyvatelé takovou výstavbu v obci nechtějí. „Jeho výsledek dal závazný vzkaz, že je třeba řešit rizika dopadu rozsáhlého chovu nosnic na životní prostředí a dění v obci. Obec Sobíšky proto vydala stavební uzávěru jako nástroj ochrany vlastního území. Ochranu naší půdy navíc garantuje i studie ohroženosti lokality Sobíšky včetně odborného posouzení záměru umístění stavby,” uvedla Kateřina Krejčí, starostka obce

Zdroj: www.sobisky.cz

Stavební uzávěru následně investor napadl u Krajského soudu v Ostravě (pobočka v Olomouci). Soud žalobu následně zamítl s odůvodněním, že opatření bylo vydáno zákonným způsobem a sledovalo legitimní zájem na ochraně zemědělské půdy a krajinného rázu v obci. 

„Soud v rozsudku potvrdil, že záměr chovu nosnic nemůže bez patřičné regulace zabránit erozi půdy a že je proto důvodné, když chce tuto situaci obec řešit pomocí změny územního plánu a do jejího vydání chránit své území pomocí stavební uzávěry. Těší nás, že stavební uzávěra, kterou jsme pro obec připravovali, v soudním přezkumu jednoznačně obstála, čímž jsme podpořili rozvoj obce,” říká Jiří Nezhyba, vedoucí advokát a partner kanceláře Frank Bold Advokáti, který se kauze pro obec věnoval. 


Zvažujete pořízení stavební uzávěry ve Vašem městě nebo obci?

Začněte s přípravou stavební uzávěry včas podle pravidel platných ještě do konce června 2024. Jsme experti na stavební právo a územní plánování, právní dokumentaci pro Vás připravíme rychle a bez průtahů. 

Obraťte se na nás

Ozvěte se nám. Jsme Váš partner pro správná rozhodnutí

Poskytnete nám základní informace

Stačí stručně popsat situaci, kterou právě řešíte, vyplnit kontaktní údaje a odeslat formulář níže.

Dohodneme si podmínky spolupráce

Zavoláme Vám, nebo se ozveme e-mailem, probereme detaily možné spolupráce a připravíme nabídku.

Pustíme se do práce

Pokud se rozhodnete využít našich služeb, uděláme vše pro úspěšné vyřešení vašeho případu.

S čím potřebujete pomoci*

Vaše jméno a příjmení*

Váš telefon*

Ulice a č.p., město*

Váš e-mail*

Poptávám placenou právní službu a potvrzuji, že souhlasím s podmínkami poskytování právních služeb

Přečtěte si, jak nakládáme s osobními údaji zde.