Novela zákoníku práce již v Senátu – co se změní?

Ačkoliv stále není legislativní proces u konce, je velmi pravděpodobné, že bude v nejbližších měsících přijata novela zákoníku práce. Co se přijetím novely změní v pracovněprávních vztazích?

Vládní návrh by měl nově zavést tzv. sdílené pracovní místo, které umožní zařadit na jedno pracovní místo více zaměstnanců se zkráceným úvazkem. Tito zaměstnanci si budou sami rozvrhovat pracovní dobu tak, aby se na místě střídali. 

Změnit by se měly též podmínky vzniku práva na dovolenou a čerpání dovolené. Nově se bude dovolená odvíjet od počtu pracovních hodin, dotkne se tedy zejména zaměstnanců s kratší nebo delší pracovní dobou.

Novelou se mění také doručování písemností v pracovněprávních vztazích, které by se mělo zjednodušit. Písemnost bude doručovat zaměstnavatel zaměstnanci primárně do vlastních rukou na pracovišti, pokud to však nebude možné, bude mu moci písemnost doručit jinými způsoby, mimo jiné prostřednictvím provozovatele poštovních služeb.

Novela však přináší i další méně zásadní změny jako například povinnost zaměstnavatele poskytnout volno s náhradou mzdy pro vedoucí letních táborů a obdobných zájmových činností, dále bude nově povinnost náhrady nemajetkové újmy příbuzným při zvlášť závažném ublížení na zdraví zaměstnance, mění se také výpočet odškodnění pozůstalých po zaměstnanci nebo dojde ke změně úpravy týkající se přechodu práv a povinností z pracovněprávních vztahů při převodu činnosti zaměstnavatele.

Chcete být včas informováni o tom, jak Vás novela zákoníku práce ovlivní? Ozvěte se nám, Vaši situaci probereme při konzultaci nebo pro Vaše zaměstnance uspořádáme školení.

Ozvěte se nám. Jsme Váš partner pro správná rozhodnutí

Poskytnete nám základní informace

Stačí stručně popsat situaci, kterou právě řešíte, vyplnit kontaktní údaje a odeslat formulář níže.

Dohodneme si podmínky spolupráce

Zavoláme Vám, nebo se ozveme e-mailem, probereme detaily možné spolupráce a připravíme nabídku.

Pustíme se do práce

Pokud se rozhodnete využít našich služeb, uděláme vše pro úspěšné vyřešení vašeho případu.

S čím potřebujete pomoci*

Vaše jméno a příjmení*

Váš telefon*

Ulice a č.p., město*

Váš e-mail*

Poptávám placenou právní službu a potvrzuji, že souhlasím s podmínkami poskytování právních služeb

Přečtěte si, jak nakládáme s osobními údaji zde.