Proč se věnovat tomu, co přináší připravovaný územní plán města Brna?

Návrh nového územního plánu města Brna, který již zveřejnil Magistrát města Brna, by měl nahradit stávající územní plán platný již od roku 1994. Od 24.3.2020 do 30.6.2020 se může veřejnost zapojit do procesu přípravy územního plánu a uplatňovat námitky a připomínky. Návrh bude veřejně projednán 22. 6. a 23. 6. 2020

Vzhledem k tomu, že koncept nového územního plánu vznikal již před více než deseti lety,není natolik moderní, jak by mohl a snad i měl být územní plán druhého největšího města České republiky. Kancelář architekta města Brna proto počítá s tím, že po jeho schválení v prosinci 2022, začnou práce na zcela novém územním plánu města Brna. Na aktuálně připravovaný územní plán se však nelze dívat optikou, že snad půjde jen o krátkou epizodu, nad níž nemá smysl ztrácet moc času. Naopak, tento územní plán jistě bude platit celou řadu let. Proto můžeme všem obyvatelům města Brna a zejména vlastníkům zdejších nemovitostí a všem stavebníkům jen doporučit, aby do návrhu územního plánu nahlédli. Díky tomu zjistí, zda nepřináší některou změnu, která by je mohla nečekaně překvapit a případně i zhatit jejich plány do budoucna. 

Stávající územní plán je velmi podrobný, neboť jeho plán využití území je v měřítku 1:5000. Návrh nového by však měl být pružnější mimojiné i díky menšímu měřítku 1:10 000, nad nímž byl zpracován. V návrhu tak již nejsou například konkrétní umístění budov či zeleně. Návrh určuje devět strategických rozvojových oblastí (např. čtvrť Trnitá, Západní Brána, Špitálka, Zbrojovka), do nichž chce město směřovat největší rozvoj. Vedle nich pak vymezuje stovky rozvojových lokalit určených k zástavbě nebo přestavbě. Tím rozhodně může pomoci tomu, aby se v Brně začalo více stavět zejména chybějící bydlení. 

K dalším koncepčním novinkám patří například to, že návrh pro jednotlivé plochy namísto dosavadní regulace pomocí indexu podlažních ploch nově stanovuje typ struktury a výškovou úroveň zástavby. Za pozornost stojí i nová pravidla pro zastoupení zeleně v plochách určených pro bydlení a plochách smíšených obytných. Již z těchto důvodů je na místě se návrhu nového územního plánu města Brna věnovat a ověřit si, zda a jakým způsobem ovlivňuje stávající využití nemovitostí jednotlivých vlastníků a na nich plánovaných záměrů. 

Celý článek týkající se změn v připravovaném územním plánu města Brna si můžete přečíst na serveru Stavební fórum.

 

Ozvěte se nám. Jsme Váš partner pro správná rozhodnutí

Poskytnete nám základní informace

Stačí stručně popsat situaci, kterou právě řešíte, vyplnit kontaktní údaje a odeslat formulář níže.

Dohodneme si podmínky spolupráce

Zavoláme Vám, nebo se ozveme e-mailem, probereme detaily možné spolupráce a připravíme nabídku.

Pustíme se do práce

Pokud se rozhodnete využít našich služeb, uděláme vše pro úspěšné vyřešení vašeho případu.

S čím potřebujete pomoci*

Vaše jméno a příjmení*

Váš telefon*

Ulice a č.p., město*

Váš e-mail*

Poptávám placenou právní službu a potvrzuji, že souhlasím s podmínkami poskytování právních služeb

Přečtěte si, jak nakládáme s osobními údaji zde.