Modernizační fond roste, zájem o projekty také

Zvláštností Modernizačního fondu je, že objem peněz v něm není předem daný. Závisí totiž na ceně emisní povolenky - čím je dražší, tím více prostředků bude k Modernizačním fondu k dispozici. Cena emisních povolenek přitom v posledních dnech vystoupala až na 80 eur za tunu CO2. Oproti původnímu očekávání, že v Modernizačním fondu bude do roku 2030 zhruba 300 miliard korun, se proto může tato částka vyšplhat i na dvojnásobek.

Jak zatím probíhá čerpání prostředků? 

Státní fond životního prostředí informoval účastníky Platformy pro Modernizační fond o aktuálním čerpání peněz na projekty v oblasti obnovitelných zdrojů, teplárenství a energetiky. Ministr životního prostředí již schválil první projekty, probíhá uzavírání smluv a realizace prvních projektů. Z předregistračních výzev pro obnovitelné zdroje vyplývá, že zájem o podporu je velký. Pokud jde o jednotlivé výzvy, vyskytují se ale rozdíly.

Soutěží velké projekty efektivně? To zjistíme v lednu

Úspěšná byla první výzva pro velké solární výrobny nad 1 MW s alokací 3,5 miliard korun. Do této výzvy byly přihlášeny projekty FVE, jejichž celkové investice dosahují 24 miliard korun. Požadovaná výše dotací byla zhruba 6,4 miliard. Výsledek výzvy bude známý zřejmě až v lednu, kdy bude možné zhodnotit, jak efektivní byla soutěž mezi jednotlivými účastníky. Výzva totiž upřednostňuje “velké hráče”, kteří musí obchodovat s emisními povolenkami - těm může přednostně připadnout až 60 % prostředků, přestože by jejich nabídky mohly být oproti novým výrobcům energie horší. 

Malým projektům by pomohly otevřenější podmínky

Naproti tomu výzva s alokací 1 miliarda pro solární výrobny do 1 MW byla prodloužena - aktuálně přihlášené záměry ji naplnily jen z 80 %. Vzhledem k tomu, že v předregistrační výzvě byl o tyto projekty velký zájem, zdá se, že finální pravidla byla nastavena příliš restriktivně. Výzva oproti předregistraci totiž například u veřejných budov a bytových domů umožňuje pouze financování sdružených výroben, ale nikoli samostatných výroben s jedním předávacím místem. Zatím také není možné čerpat podporu před dokončením projektu, což vede k nutnosti překlenovacích úvěrů.


Chystáte se žádat o podporu z Modernizačního fondu pro svůj energetický projekt? 

Společně s kolegy z Frank Bold Energy Vám pomůžeme s projektovou přípravou i s nejlepším právním řešením.

Ozvěte se nám. Jsme Váš partner pro správná rozhodnutí

Poskytnete nám základní informace

Stačí stručně popsat situaci, kterou právě řešíte, vyplnit kontaktní údaje a odeslat formulář níže.

Dohodneme si podmínky spolupráce

Zavoláme Vám, nebo se ozveme e-mailem, probereme detaily možné spolupráce a připravíme nabídku.

Pustíme se do práce

Pokud se rozhodnete využít našich služeb, uděláme vše pro úspěšné vyřešení vašeho případu.

S čím potřebujete pomoci*

Vaše jméno a příjmení*

Váš telefon*

Ulice a č.p., město*

Váš e-mail*

Poptávám placenou právní službu a potvrzuji, že souhlasím s podmínkami poskytování právních služeb

Přečtěte si, jak nakládáme s osobními údaji zde.