Franc: Přechod k udržitelnosti akceleruje. Je to i generační záležitost

K čemu zelená regulace slouží a jak k ní přistupují české firmy?  Ředitel Frank Bold Pavel Franc byl hostem podcastu Hospodářských novin. Mluvil například o proměně přístupu k udržitelnosti i vzdělávání v oblasti ESG. Čtěte druhou část rozhovoru o aktuálních tématech.

HN: Je mezi zástupci menších a středních podniků v Česku zájem o vaše poradenské služby? Jaký je přístup českých firem k ESG požadavkům? Berou to jako příležitost, nebo spíš jako nutné zlo, se kterým se musí vypořádat?

Dnes vznikají malé firmy, které se zabývají řešeními přímo navázanými na ESG, například Cyrkl, REkrabička nebo Miwa. To jsou firmy, které mají udržitelnost vyloženě v DNA. My se typicky věnujeme větším firmám, především investičním fondům a developerským společnostem. Developeři musí uvažovat v dlouhodobém měřítku, jejich projekty většinou trvají skoro dekádu. Proto developeři spoléhající se na bankovní financování vnímají ESG změny velice citlivě, berou je vážně a připravují se. Investiční fondy se snaží zorientovat prostě proto, že legislativa (SFDR) pro ně už platí. 

HN: Takže je to otázka legislativy, nikoli poptávka ze strany zákazníků…

Poptávka ze strany zákazníků existuje, například u kancelářských prostorů zákazníci po developerech požadují LEED A BREEAM certifikaci, která jde z hlediska požadavků na výstavbu za rámec standardů taxonomie. Na globálním trhu už se implementace udržitelnosti očekává a vyžaduje, velké firmy jsou v tomto napřed. 

HN: Kdy začnou certifikáty představovat konkurenční výhodu i pro malé a střední firmy? 

Když zjistí, že je to přidaná hodnota z hlediska spotřebitele. Průzkumy veřejného mínění sdělují, že zhruba 63 % českých zákazníků je ochotných si připlatit za produkt, který je nějakým způsobem šetrnější k životnímu prostředí. Sice do toho teď promluví inflace, nicméně data ukazují, že mladá generace to bere jako prioritu

HN: Existuje tedy rozdíl v generačním pohledu na udržitelnost?

U našich klientů to jde vidět zcela zřetelně. Ročník 50 plus jsou lidé, kteří mají ještě nějakou zkušenost s komunismem, jsou velice pragmatičtí a regulaci vnímají jako ohrožení dosavadních vydobytých pozic. A pak máte mladší generaci, která se už narodila do stavu, kdy procházíte krajinou, vidíte uschlé lesy a ptáte se, z čeho to pochází. Tito lidé mají jinou generační zkušenost, klimatická změna je pro ni zásadní hrozba, kterou musíme řešit. K udržitelnosti proto přistupují daleko otevřeněji. 

Akcelerace zelené transformace je jednoznačná

HN: Já předpokládám, že ESG reporting bude sám o sobě zajímavý byznys, i vaše kancelář takovou službu nabízí. Má smysl si na to objednat externího dodavatele, nebo je lepší rovnou někoho zaměstnat?

Zatím je bez externí konzultace velmi obtížné se v současném reportingovém protředí vyznat, navíc to trvá hodně dlouho. Do budoucna, kdy bude stav odpovídat zamýšlené regulaci, dává smysl ESG reportingem pověřit interní lidi. Ale samozřejmě to jde jen do určité velikosti firmy. Já se domnívám, že u firem pod 250 zaměstnanců bude lepší si vypomáhat externími firmami, které budou mít díky svým znalostem a zkušenostem úspory z rozsahu. 

HN: A kde na to vzít odborníky? 

To je problém, ten obor se teprve tvoří. My sami se snažíme v této oblasti vzdělávat, podíleli jsme na například na ESG Akademii v rámci platformy Změna k lepšímu. Celkově je naše zkušenost z konzultací taková, že potřebujete multioborový přístup. My například rozumíme standardům, nastavování KPIs, implementaci do firemního procesu a reportingu, ale už třeba nedokážeme vypočítat uhlíkovou stopu. Proto na komplexních službách spolupracujeme například se společností Envitrail a dalšími odborníky i z akademické sféry.

HN: Myslíte si, že situace, kterou prožíváme od loňského podzimu - v souvislosti s válkou na Ukrajině a s energetickou krizí - urychlila přechod k udržitelnější ekonomice v Evropě? Nebo je to naopak brzda, výmluva, abychom nepostupovali tak rychle?

Nyní je jednoznačné, že zásadní roli budou hrát obnovitelné zdroje. Konvenční zdroje se sice mohou na chvíli vrátit do hry, ale jen v omezené podobě. V souvislosti se současnou situací bude důraz na efektivitu, úspory energií a obnovitelné zdroje daleko větší. K akceleraci přechodu už dochází a je to vidět i na energetickém trhu. Ceny energií nám nakonec ukázaly, že ty zpochybňované politiky měly celou dobu pravdu. 

Čtěte první část rozhovoru


Potřebujete vyřešit ESG reporting?

Provedeme Vás změnami legislativy a navrhneme plán, abyste dokázali ESG reporty vykazovat včas a bez dodatečných nákladů. 

Obraťte se na nás

Ozvěte se nám. Jsme Váš partner pro správná rozhodnutí

Poskytnete nám základní informace

Stačí stručně popsat situaci, kterou právě řešíte, vyplnit kontaktní údaje a odeslat formulář níže.

Dohodneme si podmínky spolupráce

Zavoláme Vám, nebo se ozveme e-mailem, probereme detaily možné spolupráce a připravíme nabídku.

Pustíme se do práce

Pokud se rozhodnete využít našich služeb, uděláme vše pro úspěšné vyřešení vašeho případu.

S čím potřebujete pomoci*

Vaše jméno a příjmení*

Váš telefon*

Ulice a č.p., město*

Váš e-mail*

Poptávám placenou právní službu a potvrzuji, že souhlasím s podmínkami poskytování právních služeb

Přečtěte si, jak nakládáme s osobními údaji zde.