Jak přitáhnout udržitelné investice do měst? Nové právní a ekonomické nástroje starostům výrazně pomohou

Jak do měst přitáhnout kvalitní development a investice, které budou dlouhodobě udržitelné a nezatíží obecní rozpočet, je v čase zdražování energií a chaotické stavební legislativy jedna z velkých výzev pro nová vedení samospráv. Národní síť Zdravých měst ČR (NSZM), Frank Bold Advokáti a expert na urbánní ekonomiku Vít Zeman se proto rozhodli spojit síly, aby zejména středně velkým městům pomohli chytře řídit rozvoj území. Sadu právně-ekonomických nástrojů pro města představili v lednu na konferenci NSZM: Investice - Energetika - Dobrá praxe.

Zásady pro spolupráci s investory přijala v posledních letech řada měst, jako je Praha, Brno, Pardubice či Jihlava, aby systémově řešila problémy spojené s novou výstavbou. Do městských rozpočtů pomohly zásady přinést stovky milionů korun na rozvoj veřejné infrastruktury, jako jsou parky či školy.

„Po zkušenostech vidíme, že nastavení jasných a efektivních pravidel přiláká kvalitní development, musí ale probíhat na základě ekonomických analýz o přínosech a nákladech výstavby. Jedině tak je možné udržitelným způsobem zvyšovat potenciál měst,” říká Pavel Franc, ředitel advokátní kanceláře Frank Bold Advokáti, která zásady a vyjednávání investičních smluv pro řadu měst zajišťovala.

Někdejší náměstek pro územní plánování v Jihlavě Vít Zeman potvrzuje, že propočet provozních a investičních nákladů je při plánování měst klíčový, zásadně se totiž liší podle typu výstavby.

„Při plánování rozvoje města a jednání s developery je potřeba mít k dispozici data a vědět, jak s nimi pracovat. Musíte vědět, co se stane, když někde vznikne bytový dům nebo nová čtvrť s rodinnými domy. Pokud to město nemá spočítané, může se stát, že jeho provozní náklady převýší příjmy,” uvádí Zeman, který je odborníkem na urbánní ekonomiku.

Vstup developera do území města často vyžaduje sepsání smlouvy o spolupráci. Platí to zejména, pokud záměr potřebuje změnu územního plánu nebo investice do veřejné infrastruktury. „Starostové potřebují strategicky zhodnotit svou vyjednávací pozici a pracovat s výpočtem nákladů, které z daného projektu pro obec vyplývají. Když je město připravené asertivně a přitom konstruktivně jednat, kvalitní investoři to vítají. Vzniká tak skutečné partnerství,” vysvětluje Tomasz Heczko, vedoucí advokát ve Frank Bold Advokáti.

Další akce pro starosty

Experti chtějí pomáhat se sdílením dobré praxe u samospráv a investorů a přispět k vzájemnému porozumění, jaké jsou ekonomické důsledky výstavby a právní možnosti nebo limity spolupráce. Pod záštitou NSZM se proto budou konat semináře nebo strukturované rozhovory se starosty měst.

„Dlouhodobě pomáháme radnicím se strategickým řízením a rozvojem, ať už sdílením zkušeností nebo motivací k práci s daty, která mají města k dispozici, ale často je nevyužívají. Nestačí jen přilákat investora, ale starostové musí vědět, do čeho v obci investovat, co obec dlouhodobě podpoří a co bude udržitelné z pohledu financí, ale také z hlediska sociálního a životního prostředí. Chceme, aby si obce tyto zkušenosti navzájem předávaly” říká Petr Švec, ředitel Národní sítě Zdravých měst.

Nejbližší akcí pro starosty, kde je možné načerpat inspiraci pro řízení udržitelných investic ve městě, bude „Jarní škola NSZM”, která se koná od 29. března v Rožnově pod Radhoštěm. Už 27. dubna volně naváže setkání na platformě Bold Future: Chytré město a investor, které se propojí s akcí „Městské části se inspirují” pod hlavičkou NSZM. V průběhu jara připraví zapojení experti první praktická videa s úvodem do urbánní ekonomiky a do modelů spolupráce měst a investorů.

S námi přitáhnete do měst udržitelné investice

Ve strategickému dialogu zjistíme skutečné potřeby, příležitosti a rizika pro rozvoj Vašeho města. Společně provedeme provázané ekonomické a právní analýzy, díky kterým Vám doporučíme vhodné kroky a právní nástroje. 

Více o našich službách

Objednejte si konzultaci

Ozvěte se nám. Jsme Váš partner pro správná rozhodnutí

Poskytnete nám základní informace

Stačí stručně popsat situaci, kterou právě řešíte, vyplnit kontaktní údaje a odeslat formulář níže.

Dohodneme si podmínky spolupráce

Zavoláme Vám, nebo se ozveme e-mailem, probereme detaily možné spolupráce a připravíme nabídku.

Pustíme se do práce

Pokud se rozhodnete využít našich služeb, uděláme vše pro úspěšné vyřešení vašeho případu.

S čím potřebujete pomoci*

Vaše jméno a příjmení*

Váš telefon*

Ulice a č.p., město*

Váš e-mail*

Poptávám placenou právní službu a potvrzuji, že souhlasím s podmínkami poskytování právních služeb

Přečtěte si, jak nakládáme s osobními údaji zde.