Frank Bold Advokáti v roce 2023: nová legislativa pro energetiku, přelomové rozsudky a ocenění

Začátkem prosince se i my ve Frank Bold Advokáti ohlížíme za uplynulým rokem a za tím, čeho jsme v roce 2023 společně dosáhli ať už na poli udržitelného stavitelství, energetiky nebo v dalších právních oblastech. Jsme rádi, že i letos jsme mohli právem přispět k pozitivní změně světa.

Potřetí jsme velmi doporučovanou právnickou firmou

Naše advokátní kancelář letos počtvrté v řadě uspěla v žebříčku Právnická firma roku, a to hned ve třech klíčových kategoriích. Jako doporučovaná kancelář jsme znovu potvrdili naši expertízu v oblasti nemovitostních projektů a jako velmi doporučovaná kancelář v oblasti energetiky a životního prostředí, kterým se dlouhodobě věnujeme.

 

Prosadili jsme kvalitní legislativu pro komunitní energetiku

Novela energetického zákona Lex OZE 2, která ukotvuje sdílení energie v zákoně, prošla díky práci expertů Frank Bold a partnerů z Unie komunitní energetiky Poslaneckou sněmovnou v podobě, která významně podpoří rozvoj komunitní energetiky. Zásadní bude navázat na tuto legislativu také dotačními příležitostmi, které umožní rozmach sdílení elektřiny v rámci bytových domů, domácností i obcí.

Co pro vás můžeme udělat

Vyjednali jsme smlouvu o spolupráci v lokalitě Nákladového nádraží Žižkov

Na půdorysu pražské Metodiky spoluúčasti investorů při rozvoji území, na jejímž vzniku jsme se podíleli v roce 2022, jsme letos navázali vyjednáváním konkrétních smluv s developery. Stáli jsme u vyjednávání historicky první trojstranné dohody o podobě výstavby v lokalitě brownfieldu kolem bývalého Nákladového nádraží Žižkov mezi hlavním městem Prahou, městskou částí Praha 3 a developerskou skupinou FINEP.

Odstartovali jsme úspěšné školení na nový stavební zákon

Letos v květnu jsme navázali na naši dlouhodobou expertní práci na kvalitní stavební legislativě a spustili jsme sérii školení o změnách, které přináší nový stavební zákon a na které je nutné se připravit. Na to v roce 2024 navážeme, k seminářům a webinářům jsme přidali nově také akreditované školení pro úředníky.

Vyberte si  školení

Díky našim argumentům zrušil regulaci větrných elektráren v Ústeckém kraji

V červenci zrušil Nejvyšší správní soud regulaci větrných elektráren v Zásadách územního rozvoje Ústeckého kraje. Rozsudek je klíčový nejen pro firmy, které v kraji plánují výstavbu větrných elektráren, ale také pro ty, které chystají modernizaci těch stávajících, i tu totiž krajská regulace neumožňovala. Náš tým právníků uspěl v minulosti již v pěti dalších případech, z čehož jednou už v roce 2014 také v Ústeckém kraji.

Chytré město a investor 2023: 7 setkání ve 3 městech

Koncem roku 2023 uzavíráme první rok pracovních setkání, která pořádáme v rámci platformy Chytré město a investor. Spolu se zástupci obcí i developerů a expertů jsme během 7 setkání v Praze, Brně i Mikulově představili úspěšné případové studie, novinky i aktuální témata z udržitelného stavitelství i komunální a komunitní energetiky. V příštím roce na to navážeme s novými spíkry a příspěvky o aktuálních projektech.

Dosáhli jsme přelomových soudních rozhodnutí

Radikální změnu pro obce pro vypořádání negativních následků výstavby některých typů nerezidenční průmyslové zástavby letos přinesl nález Ústavního soudu, který rozhodl, že určení různých místních koeficientů v jedné obci je možné. Konkrétně u soudu uspěla díky námi připraveným argumentům středočeská obec Řepov

Z nové rozhodovací praxe Ústavního soudu vychází i přelomové rozhodnutí Krajského soudu v Brně. Ten přiznal přes 670 tisíc korun odškodného majitelům pozemků, které jsme úspěšně zastupovali, za jejich zatopení při výstavbě soustavy vodních nádrží Nové Mlýny na jižní Moravě. 

V energetice jsme partnerem pro samosprávy a firmy. Od Aše po Moravskoslezský kraj

Díky naší expertíze v energetickém právu podporujeme projekty komunální energetiky. Pro Tábor jsme analyzovali nejvhodnější varianty obchodně provozního modelu energetického managementu. Ještě před zavedením konkrétních projektů je ale nutné znát možnosti města - ty jsme zjišťovali pro Aš v rámci přípravy Energetického akčního plánu. Řešení, jak nahradit při výrobě energie fosilní paliva, hledá i Moravskoslezský kraj. Proto jsme pro něj připravili varianty, jak mohou kraj i obce v regionu instalovat fotovoltaické elektrárny (FVE) na střechy svých budov. 

Podívejte se, co umíme

Proto jsme letos pro obce spustili také bezplatný online nástroj Energie pro města. Výsledkem krátkého dotazníku je vyhodnocení a přehledný krokoměr, který vysvětlí, v jakém bodě se konkrétní obec nachází a kudy se má vydat dál.

Ozvěte se nám. Jsme Váš partner pro správná rozhodnutí

Poskytnete nám základní informace

Stačí stručně popsat situaci, kterou právě řešíte, vyplnit kontaktní údaje a odeslat formulář níže.

Dohodneme si podmínky spolupráce

Zavoláme Vám, nebo se ozveme e-mailem, probereme detaily možné spolupráce a připravíme nabídku.

Pustíme se do práce

Pokud se rozhodnete využít našich služeb, uděláme vše pro úspěšné vyřešení vašeho případu.

S čím potřebujete pomoci*

Vaše jméno a příjmení*

Váš telefon*

Ulice a č.p., město*

Váš e-mail*

Poptávám placenou právní službu a potvrzuji, že souhlasím s podmínkami poskytování právních služeb

Přečtěte si, jak nakládáme s osobními údaji zde.