7 věcí roku 2020, na které jsme ve Frank Bold Advokáti pyšní

Uplynulý rok byl pro všechny náročný, a přestože i my ve Frank Bold jsme museli čelit dopadům pandemie covid-19, nepřestali jsme hájit zájmy našich klientů, zapojili jsme se do zvládání celospolečenské krize bezplatným právním poradenstvím a rozvíjeli projekty, u kterých věříme, že mají šanci posunout Česko dopředu. Tady je výběr sedmi věcí, na které jsme opravdu pyšní.

Pomohli jsme Jihlavě nastavit pravidla pro spolupráci s developery

Zásady pro spolupráci s investory, které jsme připravili pro město Jihlava, na svém prosincovém zasedání schválilo tamější zastupitelstvo. Dokument, který město začne používat od 5. ledna 2021, podrobně upravuje jednání města s developery v rámci příprav stavebních projektů. Zásady zároveň stanovují pro developery investiční příspěvky, které město použije na vybudování veřejné infrastruktury. Jihlava se tak stává prvním statutárním městem, které přijalo taková pravidla. Pro další města, která by se chtěla vydat podobnou cestou jsme s Jihlavou vytvořili praktický argumentář.

Pomůžeme Brnu k moderní regulaci zeleně v novém územním plánu

Vytvořit kvalitnější regulaci zeleně na území města Brna a zdůraznit roli takzvané modrozelené infrastruktury v návrhu nového územního plánu je cílem spolupráce, na níž jsme se v polovině prosince dohodli s městem Brnem. První část prací zahrnující mimo jiné jednání s experty a zástupci spolků a neziskových organizací probíhala už letos a podle nově uzavřené rámcové dohody bude šířeji pokračovat také v příštích dvou letech. Konkrétně budeme Brnu poskytovat právní služby spojené s formulací výroku a odůvodnění textové části územního plánu, dále služby spojené s vyhodnocením podaných námitek i připomínek a budeme Brno v těchto tématech případně obhajovat u soudů.

Bodovali jsme v žebříčku Právnická firma roku 2020 

Letos poprvé se naše kancelář rozhodla zúčastnit firemního žebříčku Právnická firma roku pořádaném společností EPRAVO.CZ. Jsme rádi, že jsme se už v letošním ročníku prosadili a stali se doporučovanou advokátní kanceláří v oblasti energetiky a energetických projektů, ve kterých vidíme velkou budoucnosti mimo jiné v souvislosti s novým Modernizačním fondem.

Posouváme kauzu těžby šterkopísku, která ohrožuje pitnou vodu

Při zastupování odpůrců těžby štěrkopísku na Hodonínsku jsme dosáhli toho, že Krajský soudu v Brně zrušil rozhodnutí Českého báňského úřadu o dobývacím prostoru a vrátil mu věc k novému řízení. Úřad se bude muset vypořádat s právním názorem soudu a dále také s obsahem nedávného Závěrečného stanoviska Veřejného ochránce práv.

Zahájili jsme projekt Udržitelné stavitelství

V naší praxi pomáháme developerům, kteří přicházejí s projekty s vysokou kvalitou bydlení a udržitelným přístupem ve vztahu k okolí, a stejně tak spolupracujeme se samosprávami, které chtějí kvalitně řešit využití svého území a hledají cesty jak na to. Věříme, že přišla doba aktivně posunout stavitelství v Česku směrem k inovacím a novým technologiím. Společně s těmi, kteří to vidí stejně, chceme kultivovat tuzemské prostředí, diskutovat a spolupracovat v rámci projektu Udržitelného stavitelství, který jsme letos zahájili.

V online poradně jsem zdarma pomáhali zvládat první vlnu pandemie

Když se letos v březnu přihnala do České republiky první vlna pandemie koronaviru, bylo nám jasné, že je třeba okamžitě podat pomocnou ruku všem, kteří ji potřebovali. Spustili jsme proto bezplatnou online právní poradnu, kde jsme první dotazy zodpovídali už tři dny po vyhlášení nouzového stavu. Celkem jsme jich nakonec zodpověděli více než dva tisíce. Kde, komu a jak Frank Bold během krize pomáhal, si přečtěte ve speciální brožuře.

Zapojili jsme se do přípravy nového stavebního zákona

Kdo plánuje stavět bytový dům, stráví několik let jen administrativou. Na tom, že povolování staveb je u nás zbytečně složité, se shodují investoři i obce. Situaci má zlepšit nový stavební zákon, který připravuje Ministerstvo pro místní rozvoj ČR. Jako přední experti na stavební právo a územní plánování jsem se zapojili do přípravy původního návrhu zákona a aninyní nepřestáváme usilovat o to, aby jeho výsledná podoba posunula výstavbu¨v Česku do 21. století. Sledujte náš web novystavebnizakon.cz.

Ozvěte se nám. Jsme Váš partner pro správná rozhodnutí

Poskytnete nám základní informace

Stačí stručně popsat situaci, kterou právě řešíte, vyplnit kontaktní údaje a odeslat formulář níže.

Dohodneme si podmínky spolupráce

Zavoláme Vám, nebo se ozveme e-mailem, probereme detaily možné spolupráce a připravíme nabídku.

Pustíme se do práce

Pokud se rozhodnete využít našich služeb, uděláme vše pro úspěšné vyřešení vašeho případu.

S čím potřebujete pomoci*

Vaše jméno a příjmení*

Váš telefon*

Ulice a č.p., město*

Váš e-mail*

Poptávám placenou právní službu a potvrzuji, že souhlasím s podmínkami poskytování právních služeb

Přečtěte si, jak nakládáme s osobními údaji zde.